Tuesday, November 27, 2007

ႏွစ္သက္စရာ ဘူးသီးမစားဖူးသူ မရွိပါ



ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ ဘူးသီးဟာ အခ်ိန္မေရြးရႏုိင္ျပီး ေစ်းခ်ိဳတဲ့ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးပါ။ အာဟာရေနနဲ႔ ေပါ့ေပ့ါပါးပါးရွိျပီး အလြယ္တကူ အစာေက်ညက္ႏုိင္ပါတယ္။ ဘူးသီးထဲမွာ ေရဓာတ္မ်ားမ်ား ပါရွိပါတယ္။ တစ္ခ်ိန္တည္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြနဲ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပားဟာလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္တဲ့ ပစၥည္းေတြပါ။ ဘူးသီးရဲ႕ ဂုဏ္သတၱိကေတာ့ လူ႔ခႏၵာကိုယ္ကို အေအးဓာတ္ေပးတဲ့ ပစၥည္းပါ။ ျမန္မာႏုိင္ငံရဲ႕ အိမ္တိုင္းလိုလိုမွာ ဘူးသီးကို မလြတ္တမ္း ဟင္းခ်က္စားၾကပါတယ္။ ၾကယ္ငါးပြင့္အဆင့္ ဟိုတယ္ၾကီးမ်ားရဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္ေတြမွာ ဘူးသီးက အျမဲတမ္းေနရာ ယူထားေလ့ရွိပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြရဲ႕ ႏူးညံ့သိမ္ေမြ႔မႈေတြ အဆုံးမရွိေအာင္ မ်ားျပားလွတဲ့ အထဲမွာ ဘူးသီးကိုေတာ့ အနည္းဆုံးတစ္ဒါဇင္ေလာက္ ခ်က္ျပဳတ္စားသုံး ႏုိင္ပါတယ္။ ဘူးသီးကို ေၾကာ္လို ေၾကာ္၊ ခ်က္လိုခ်က္၊ ႏွပ္ျပီးစားလိုစား၊ အမ်ိဳးစုံ ဟင္းလ်ာအမယ္ ဖန္တီးႏုိင္ပါတယ္။ ဘူးသီးေၾကာ္ဆိုတာကေတာ့ သေရစာ တစ္မ်ိဳးအေနနဲ႔ ပဲြတိုင္းေက်ာ္ပါ။

အာရွတုိက္ တစ္တိုက္လုံး ဘူးသီးဟင္းခ်ိဳကို ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ ေပါင္းအိုးနဲ႔ ဘူးသီးကို ျပဳတ္ျပီး ဘူးသီးျပဳတ္ရည္ကို ယူတာပါ။ စစ္ယူတာပါ။ အဲဒီ ဘူးသီးျပဳတ္ရည္ထဲကို ငရုတ္ေကာင္း၊ ဆား၊ ကရမ္နဲ႔ ေပါင္မုန္႔ေျချပီး ေၾကာ္ထားတာ ေသးေသးေလးေတြ ထည့္ျပီး ေသာက္ၾကတာပါ။ ညစာမစားမီမွာ ဒီဘူးသီးဟင္းခ်ိဳကို ေသာက္ရင္ခံတြင္းေတြ႔ျပီး က်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုရင္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြ မပါလုိ႔ပါ။ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြနဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ အားလုံးသူ႔ပင္ကိုယ္ အတိုင္းရွိေနၾကပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆို သိပ္ႏူးသြားေအာင္ ခ်က္စရာမလိုလို႔ပါ။ အထူးသျဖင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ ဘူးသီးနဲ႔ ၾကက္သား ကာလသားခ်က္ ခ်က္စားတဲ့ အရည္ေသာက္ ဟင္းအမယ္ဟာ လြယ္ကူျပီး လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ ဟင္းအမယ္ျဖစ္ရုံမက၊ အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္၀ပါတယ္။ စားတဲ့အခါမွာလည္း ခံတြင္းေတြ႔ၾကတဲ့ ဟင္းပါ။ ေက်းလက္ေတြမွာေတာ့ ဘူးသီးျပဳတ္ကို ငါးပိရည္နဲ႔ တို႔ျပီးစားၾကရတာ ထမင္းျမိန္လွပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဘူးသီးကို စြယ္စုံရ အသီးရ အသီးလို႔ေခၚႏုိင္ပါတယ္။

ဇာနည္ကို

No comments: